Maková roláda s tvarohem

Maková roláda s tvarohem

Maková roláda s tvarohem
4.7 (94.29%) 7 hlasů

Mrkněte se u nás na recept na výbornou makovou roládu – je bez mouky, navíc s lehkou tvarohovou náplní a višňovým povidly. Opravdu výborný dezert.

Ingredience - co budete potřebovat na makovou roládu - na těsto

  • 7 středních vajec
  • 7 polévkových lžic třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 200-220 gramů mletého máku

Ingredience - co budete potřebovat na makovou roládu - na krém do rolády

  • 250 gramů jemného tvarohu
  • 250 millilitrů smetany na šlehání
  • 1 čajová lžička práškového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Ingredience - a co ještě dál?

  • Trochu višňového džemu
  • 100 gramů kvalitní čokolády na polevu

Jak postupovat při přípravě makové rolády?

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh s polovinou cukru, která je v ingrediencích uvedena. Žloutky pak prošleháme se zbylým cukrem a vanilkou. Mák umeleme a přidáme k němu prášek do pečiva. (Pokud chcete mít jemnější korpus, méně makový, můžete dát jen 150 g mletého máku a přidat 3 lžíce mouky.) Na roládu by asi stačil korpus i ze 6-ti vajíček. Ale ze 7 je poctivější.
  2. Obě hmoty spojíme a zlehka k nim přimícháme mák. Hmotu rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Korpus pečeme při teplotě cca 190 °C. cca 20-30 minut, nebo podle zkušenosti s vaší troubou. Korpus hlídejte.
  3. Po upečení korpus převrátíme, dáme pečící papír pryč, otočíme jej zpět a ještě teplý srolujeme spolu s pečícím papírem a necháme pěkně vychladnout.
  4. Šlehačku vyšleháme s lžičkou práškového cukru do tuha. Jemný tvaroh krátce prošleháme s vanilkou. Náplň zahustíme želatinou (plátky želatiny) připravenou podle návodu na obalu. Nemusíte přidávat želatinu, ale chce to více času v chladničce, aby náplň ztuhla.
  5. Korpus rozbalíme, potřeme povidly a na něj opatrně rozetřeme smetanovou náplň. Roládu opatrně srolujeme, předtím ji však můžeme na chvíli nechat zchladit v ledničce, aby na ní náplň trochu ztuhla. Pak polijeme rozpuštěnou čokoládou. Ideálně hořkou.

TIP: Višňový povidla můžete nahradit i čerstvými višněmi nebo čerstvé višně můžete krátce povařit, trochu zahustit želatinou, nebo totéž udělat s kompotem.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..