Borůvková roláda
Výborná roláda, nadýchaná, s borůvkami, které jsou nabité antioxidanty.
Ingredience - co budete potřebovat na borůvkovou roládu
- 500 g borůvek (čerstvé nebo z kompotu, ideálně samozřejmě čerstvé, z lesa)
- 8 vaječných žloutků
- 4 vaječné bílky
- 180-220 g cukru
- 100 g mouky
- 1/2 klasické šlehačky
- trochu nastrouhané citrónové kůry
Jak postupovat při přípravě této rolády?
- Připravte si na plech pečící papír. Předehřejeme si troubu cca na 180 °C.
- Všechny vaječné žloutky ušleháme s asi tak 80 g cukru a nastrouhanou citrónovou kůrou. Bílky se 40 g cukru vyšleháme do sněhu a ten pak zašleháme do žloutků. Přidáme mouku. A máme těsto.
- Těsto si pěkně rozlejeme na připravený plech a pečeme asi tak 12 – 15 minut. V normální troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C. Těsto hlídejte, kontrolujte.
- Až když je korpus narůžovělý, vyndáme ho z trouby a sundáme z plechu.
- Mezitím co se korpus peče, si pěkně vyšleháme šlehačku s asi tak 80-100 g cukru. Dle chuti. Borůvky nasypeme do misky (pár si nechte na ozdobení) a mírně rozmačkáme. Nemusíte mačkat úplně moc, abychom měli v roládě i celé kusy. Tak to máme rádi.
- Zamícháme pak společně se šlehačkou. Korpus si pomažeme borůvkovou masou a zarolujeme. Měl by pěkně lepit, tudíž by vám roláda měla celkem dobře držet. Nahoře můžeme roládu posypat moučkovým cukrem, ale nemusíte. Opět dle chuti.
- Roládu necháme odpočinout (chladnout) v ledničce. Roláda se podává nakrájená na 2-3 cm plátky. Navrch posypeme celými borůvkami, které jsme si nechali.
TIP: Borůvky můžeme nahradit malinami, nebo jakýmkoliv ovocem.